Skip to main content

Hur huden påverkas av hormoner!

Att huden påverkas av hormoner – det har de flesta märkt med tiden. Men HUR huden påverkas och vad vi kan göra för att balansera huden igen, det är ofta lite svårare att komma under fund med.

För att anknyta till förra veckans blogg inlägg så kommer grunden, som vanligt 😉 vara att ha tålamod, acceptans och förståelse för huden.

Här kan du läsa om fem vanliga ”tillfällen och tillstånd” där huden kan påverkas kraftigt av hormoner. Det som är viktigt att komma ihåg är att alla hudar reagerar olika, och just därför finns det inte en given hudvårdsrutin att rekommenderas vid respektive tillstånd. Därför är det viktigt att du tar hänsyn till hur din hud reagerar och får hjälp att plocka ut produkter efter vad din hud behöver – inte vad de flesta andra använder.

ACCEPTANS

Precis som jag skrev i ett tidigare inlägg så är ju huden ett av våra organ, därför kommer huden att påverkas av samspelet mellan kroppens övriga organ. Detta samspel är väldigt klokt komponerat och var sak tar sin tid och har en mening. Vissa av våra hormonella förändringar i kroppen går ju i cykler. Det betyder även att din hud, troligtvis, kommer att förändras i samma cykel som dina hormoner. Detta är ju inget vi kan eller bör påverka och därför kommer en stor del av din hudvårdsrutin vara att skapa acceptans och förståelse för hur din hud fungerar.

På så sätt kan du vara förberedd och ligga steget före i din hudvårdsrutin, så när förändringar kommer blir de kanske inte lika kraftiga och perioden inte lika lång.

SEKUNDÄREFFEKT ELLER BETEENDE?

De flesta förändringar som sker i huden är sekundäreffekter av våra hormoner. Alltså, hormonets primära uppgift är inte att göra din hud känslig, bilda finnar eller hyperpigmenteringar. Detta är mest något som blir konsekvensen av en rad kedjereaktioner i kroppen. Men, ibland lägger vi lite för stor tilltro till hormoner och hur de påverkar oss, så glömmer vi att vårt eget beteende kanske ibland är den främsta faktorn till att huden ballar ur.

Försök därför att analysera hur de olika tillfällena eller tillstånden påverkar dig som person i övrigt och fundera på om det kanske har en direkt effekt på din hudhälsa.

Jag ger några konkreta förslag på vanliga beteendeförändringar nedan.

De vanligaste tillfällena/ tillstånden

Nedan skriver jag kort om de fem vanligaste tillfällena/ tillstånden då hormonerna sätter sina spår i huden. Sedan har jag också listat mina topp fyra produkter för olika typer av hormonella obalanser i huden.

Jag vill också påpeka att de förändringar jag skriver om nedan är förändringar som landar inom området av ”det normala”. Hormonella förändringar som ligger utanför ”det normala” ska behandlas av sjukvård – inte hudvård. 

MENSCYKELN

Har du också märkt att det med jämna mellan rum dyker på finnar på hakan och kinderna? Att din foundation smälter bort i T-zonen? Även om vi har hyfsad koll på att vår cykel är återkommande varje månad så tycks vi glömma att huden också reagerar med samma tidsintervall. Men jag vill uppmärksamma dig på att det inte bara är finnar som är ett tydligt tecken på våra månatliga hormonella förändringar. Ofta blir huden lite torr och känslig precis i slutet av mensen. Glöm inte heller de där dagarna när huden känns som finast! 🤩

Beteende: Chilla! Det är så vanligt att vi under menscykeln har kort stubin och höga krav på hur vår hud ska bete sig. Börja inte stressa med att ändra din hudvård, peela varje dag och lägga uttorkande produkter på löpande band. Finnarna lägger sig när hormonerna balanserats, ju mindre du pillar och överbehandlar ju snabbare kommer läkningen att gå.

Och, tänk på en annan sak – att vi känner förändringar i kroppen/ huden är ju faktiskt ett tecken på att vi har en fungerande kropp! Är det inte fantastiskt? Hur kroppen kommunicerar med oss, jag förstår att det kan låta provocerande – men jag tycker att du ska äga mensfinnarna på kinderna 💪Vara stolt över att ha en kropp som gör precis så som det är tänkt 🙏

Vad göra? Var förberedd! Analysera dina perioder, när du känner att ”det är pågång” med en fetare T-zon eller att någon finne snart kommer ploppa upp då är det dags att lägga en djuprengörande mask eller använda en kraftigare peeling. Det finns en del lokalbehandlande produkter som kan underlätta för läkningen av enstaka finnar. Glöm inte heller att ge tillbaka lite till huden när det behövs, fuktmask eller mask för känslig hud brukar vara vinnande.

GRAVIDITET

Endel har aldrig haft så bra hud som under graviditeten, andra får svår akne, några känner inga större förändringar alls. Vad som är ett faktum dock är att huden är mer benägen att bilda pigmenteringar under graviditeten. Det finns också endel ingredienser som inte ska användas under graviditet. Exempel på detta är: a-vitamin och starka syror.

De ingredienser som avråds är inte alltid för att de har direkt påverkan på graviditeten, utan att de kan ge negativa följder på en hud som påverkats av graviditet, tillexempel att de ökar risken för pigmenteringar. Var noga med att uppmärksamma förändringar i huden och ta hjälp att korrigera din rutin efter de förändringar som uppstår.

Beteende: Beroende på hur du mår under graviditeten så kan det vara en total omläggning av ditt beteende, eller ganska som vanligt. Tänk på att det mesta kommer att påverka din hud, vad du äter, om du får behålla den mat du äter, om du är trött eller om du fortsatt orkar hålla fast vid din hudvårdsrutin, vilken årstid du är gravid och hur den förstärker/ balanserar huden. Var uppmärksam på om/hur du har ändrat dina rutiner för att sedan kunna ge din hudterapeut en ärlig bild av ditt nuläge.

Vad göra? Var noga med att uppmärksamma förändringar i huden och ta hjälp att korrigera din rutin efter de förändringar som uppstår. Kolla så att de produkter du använder går bra att använda under graviditet och amning.

Huden och graviditet

Allas hud påverkas olika

Jag är själv gravid i v 25 och har märkt att huden är lite torrare och jag har fått några fler pigmenteringar.

MENOPAUSE

Det absolut vanligaste är att en hud under menopausen blir mer skör, torr och känslig. Om man drabbas av vallningar/ flusher är det vanligt att huden blir varm och röd. Dessa vallningar, samt svettningar i sig har en något uttorkande effekt på huden också. En del drabbas periodvis av enstaka finnar. Under denna period är det viktigt att stärka huden och vara snäll mot den. Lugnande, svalkande produkter som stärker barriären är att rekommendera.

Beteende: Oro för de förändringar som sker i kroppen, över att inte känna igen sig i sin egna kropp. Vanligt att man börjar mixtra med olika produkter, vilket kan irritera huden. Eller att man ”ger upp” och känner att inget fungerar. Håll ut! Det finns hjälp att få.

Vad göra? Försök hitta hudvård som arbetar med huden, inte emot den. Se till att ha en fungerande hudbarriär, det kommer skydda din hud från att bli torr och minska rodnad från eventuella flusher. Får du periodvis och lokalt finnar så behandla dem just lokalt. Det är viktigt att du inte överbehandlar huden med starkare produkter. En överbehandlad hud kan förstärka rodnad och torrhet.

TRÄNING

Japp, så är det – träning kan ge förändringar i huden. Det är inte ovanligt att de som tränar mycket får perioder med mer finnar. Detta kan ha en biologisk förklaring i att träning ökar tillväxten i kroppen och dessa hormoner har en påverkan på våra talgkörtlar – som i sin tur kan göra att finnar bildas. Mest vanligt förekommande är det att finnar uppstår i ansikte, på bröst och rygg och rumpa/ baksida lår.

Men här vill jag uppmärksamma den totala hudhälsan ☝️En hud hos en person som tränar mycket är ofta torr på ytan och ganska känslig. Detta går ofta hand i hand med att man svettas regelbundet, duschar ofta och kanske inte smörjer in sig tillräckligt. Allt detta tillsammans kommer göra huden röd och irriterad, vilket i sin tur kommer att trigga finnarna och förlänga läkningstiden. Så huden kanske ser värre ut än vad den är, för att helheten inte är balanserad.

Klädsel, skavande sport-BH, hudnära funktionsmaterial och keps eller hörlurar är också sådant som kan förvärra tillståndet. Jag vet, vi kan inte träna nakna i offentliga miljöer – men det kan vara bra att tänka på att tvätta och byta träningskläder ofta, samt fundera på om det är vissa material som fungerar bättre/ sämre för dig.

Beteende: Dusch, svett och värme sliter på hudbarriären och torkar ut din hud och gör den känslig.

Vad göra? Smörj alltid in dig efter varje dusch, använd produkter för att återfukta och lugna huden. Glöm inte att även ta hand om din hud på kroppen! Hudvänlig dushgel och bodylotion. Fundera lite på om det finns vissa klädmaterial som är bättre än andra för dig, om du har problem på kroppen.

Direkt efter träningspasset

FINNAR OCH BOXNING

En lite för yttorr och känslig, irriterad hud svarade med akne direkt efter boxningen. Finnarna satte sig EXAKT där jag höll guard med mina handskar under passet. Tydligt statement från min hud!

STRESS

Kanske den absolut vanligaste anledningen till en hud i obalans. Kom ihåg att en stressad hud betyder inte att du som person måste känna dig stressad. Din hud kan stressad av avgaser, strålningar från dataskärmar m.m. Men allt som oftast går det hand i hand med att du som bärare av huden lever ett hektiskt liv.

Hormoner i all ära, men när det kommer till huden och stress så brukar man själv vara den som sätter störst spår i huden…

Beteenden: Tidsbrist och för lite ork för att prioritera sin hudvårdsrutin, pillande och klämmande i huden, för lite tålamod – produkterna måste ge resultat nu! Vilket ofta leder till en överbehandlad hud i obalans.

Vad göra? PAUSA! Ta hjälp och ha tålamod. Bygg upp din hudhälsa och du kommer att se att lyster sakta byggs upp, blossighet lägger sig och finnarna bli färre.

Melindas
Medik8 favoriter

Effekten av A-vitamin

Anti-age, solskadad hud, pigmenteringar.

Stressad hud i obalans

Känslig, blemmor, pigmenteringar.

Melindas
Bioline favoriter

Probiotika!

Balanserar en torr hud, anti-age.

Blossande röd

Lugnande, rodnadsdämpande, förebyggande.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Jag vill veta mer